+31644006166 ebr@zachtinjekracht.nl

Lessen: de maanfasen

De maanfasen als rode draad

De oefeningen uit de Feminine yoga zijn voor vele doelen en op vele manieren in te zetten. Ik volgde altijd al graag de cyclus van de maan en gebruik deze nu als rode draad voor mijn Feminine Yoga. Iedere maanfase heeft zo haar eigen kwaliteiten en bijzonderheden. Veel vrouwen merken dat een of twee fasen haar van nature meer aanspreken dan de andere, meer overeen komen met hun eigen temperament. Om echt in balans te komen is het echter aan te raden om regelmatig de hele cyclus volledig te doorlopen en te verkennen: je lichaam zal precies datgene eruit halen wat ze nodig heeft en dat kan heel goed (dikwijls: júist) te vinden zijn in een maanfase waar je niet zo veel mee dacht te hebben. Om onszelf als volledig wezen, volledig als vrouw te accepteren en lief te hebben, is het noodzakelijk om al onze aspecten te omarmen en niet alleen datgene waar we al vertrouwd mee zijn of denken goed mee voor de dag te kunnen komen.

Nieuwe Maan les

De fase van de Nieuwe Maan komt overeen met de winter, de stilte en duisternis van het ultieme yin, de tijd waarin het zaadje onder de grond wacht tot de tijd rijp is om te kiemen.  In de vrouwelijke cyclus is het de tijd van de menstruatie en in ons leven de fase van de oudere, wijze (vroede!) vrouw na de overgang.
In onze gejaagde prestatiemaatschappij wordt deze fase als onbelangrijk, want niet productief beschouwd. De prijs daarvoor betalen we in de vorm van uitgeputte grond en uitgeputte mensen (burnout). Zit je eenmaal in een burnout, dan is het tijdelijk heel goed voor je om volledig in de yin-stand te gaan, je kúnt zelfs niet anders. Het is echter wel van belang om daarna je innerlijke kracht opnieuw te gaan opbouwen. Vrouwen die al te langdurig in volledig yin blijven hangen gaan daarmee voorbij aan een belangrijk aspect van hun eigen innerlijke kracht.
In de les van de Nieuwe Maan is er extra aandacht voor loslaten, rust en herstel.

Lijnen en cirkels

Wassende Maan les

De fase van de Wassende (groeiende) Maan komt overeen met de lente, het kiemende zaadje, de overgang van yin naar yang, het in gang zetten van de nieuwe ideeën en projecten die je in de stilte van de Nieuwe Maan hebt mogen ontvangen. In de vrouwelijke cyclus is dit de tijd van de pre-ovulatie en de levensfase van het jonge, nog niet menstruerende meisje.
In de les van de Wassende Maan is er extra aandacht voor het opbouwen van innerlijke kracht met oefeningen waarbij een goed gebruik van je ‘core’, je focus en het ervaren van de aardekracht in je benen belangrijk zijn. Deze les kan als pittig worden ervaren, maar laat je daardoor niet afschrikken: JIJ bepaalt hoe lang je met een oefening doorgaat en wanneer het genoeg is, niemand anders! De uitdaging is om oprecht te voelen wat je op dit moment aankunt en daarnaar te handelen, niet meer en niet minder.

Alle vier de fasen van de vrouwelijke cyclus worden geaccepteerd en geëerd als een basisgegeven van de natuur waar wij als mens niet boven staan maar deel van uitmaken, een basisgegeven van ons vrouwenlichaam en -leven. Dit in tegenstelling tot de traditionele yoga waarin de vrouwelijke cyclus slechts twee fasen lijkt te kennen: óf je bent niet-ongesteld en kunt dus ‘normaal’ meedoen, óf je bent het wel en daarmee afwijkend van de norm zodat aanpassingen gewenst zijn.

Samen met de hieropvolgende fase van de Volle Maan is dit het aspect van de levenscirkel en van een vrouwenleven dat in onze maatschappij het meest gewaardeerd wordt. Geen wonder, want juist hier leren we als vrouwen vaak om teveel te doen en teveel te geven om anderen te plezieren. Daarom is er in deze les naast opbouwen van je kracht ook aandacht voor de kunst deze kracht niet gedachteloos weg te geven, maar in te zetten voor wat jijzélf belangrijk vindt. Ook dat is focus!

Volle Maan les

De fase van de Volle Maan komt symbolisch overeen met de zomer, met vruchtbaarheid en volle bloei, de zonnekracht van het ultieme yang. Het is de periode waarin je trots aan de wereld toont wat je in huis hebt en kunt presteren. In de vrouwelijke cyclus is dit de tijd van de ovulatie en de levensfase van de jonge, vruchtbare vrouw en moeder.
De Volle Maan les is een actieve les met extra aandacht voor onze sensualiteit en seksualiteit, liefde voor onszelf en onze enorme aantrekkings- en creatiekracht. Ook in deze les kunnen sommige oefeningen als pittig worden ervaren. Je adem en je stem steunen je!

Afnemende Maan les

De fase van de Afnemende Maan komt overeen met de herfst, het oogsten van wat je eerder gezaaid hebt en het voorbereiden op de winter. Het is de overgang van yang naar yin. In de vrouwelijke cyclus is dit de tijd van PMS en menopauze, van de rijpere vrouw die de balans van haar leven tot dusver opmaakt en afstand doet van wat haar niet meer dient. Een tijd waarin vrouwen soms voor het eerst hun eigen behoeften serieus gaan nemen en ernaar gaan leven.
In de les van de Afnemende Maan is er extra aandacht voor helderheid, loslaten en (zelf)acceptatie.
De Volle Maan les is een actieve les met extra aandacht voor onze sensualiteit en seksualiteit, liefde voor onszelf en onze enorme aantrekkings- en creatiekracht. Ook in deze les kunnen sommige oefeningen als pittig worden ervaren. Je adem en je stem steunen je!