Als rond 21 januari de Zon van de Steenbok naar de Waterman verschuift begint het nieuwe jaar pas echt. Een periode van lange donkere nachten, stilte en reflectie wordt afgesloten en we beginnen te verlangen naar de lente die gaat komen. De eerste sneeuwklokjes zijn daar een prachtig symbool van. Dit jaar zag ik ze zelfs al op 10 januari langs de singels in bloei staan. Dat is extreem vroeg en ik had dan ook sterk de impuls om “terug naar bed jullie!” tegen ze te roepen, als tegen vroeg wakkere kinderen op zondagochtend.

Onze verre voorouders vierden het prille begin van de lente rond 1 februari met het Imbolc-feest gewijd aan de godin Brigida, de lichtbrengster: de haard werd symbolisch gedoofd en opnieuw aangestoken. Vroeg gedekte schapen krijgen in deze maand  al lammetjes en onder de grond beginnen steeds meer zaden te kiemen: allemaal tekenen dat de natuur bezig is ontwaken uit haar winterslaap. Toch kan juist februari geniepig koud zijn: “als de dagen lengen, gaat de winter strengen” zeiden onze oma’s.

Ook in de yogalessen is het wel tijd om ons lichaam weer voorzichtig te gaan wakker maken, maar  nog niet om kracht te gaan opbouwen. In de DRU Yoga zijn er een paar mooie reeksen om daar bij aan te sluiten:

  • Energy Block Release (EBR) 2 verhoogt ons lichaamsbewustzijn en brengt ons in het hier en nu. In deze reeks zitten o.a. oefeningen om onze rug in balans te brengen (Staande Kat, Cobra, Zittende Tang en Krokodil) en om in onze borst ruimte voor het nieuwe te maken (Ademhaling van Arjuna en Zetel van het Hart).
  • De Boom van Transformatie helpt ons om onze kracht terug te roepen als we die eerder teveel hebben weggegeven. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
  • In EBR 5 doen we het mentaal-/emotionele opruimwerk dat aan de lenteschoonmaak vooraf gaat: pas als we afstand hebben gedaan van overbodige rommel kunnen we aan reiniging gaan denken.
  • Extra aandacht voor de Diepe Yoga Ademhaling helpt ons om straks volop nieuwe energie te kunnen opnemen.

 Een DRU-les uitproberen? Meld je hier aan.