UA-131164437-1
Selecteer een pagina

”FLOW”. Je hoort het woord te pas en te onpas. Er is zelfs een tijdschrift naar genoemd. En nu kom ik je ook nog eens vertellen dat je tijdens DRU Yoga volop flow kunt ervaren. Maar wat is flow nou eigenlijk? En waarom is juist DRU Yoga daar zo geschikt voor?

In flow zijn betekent: ergens helemaal in opgaan. Zó volledig vervloeien met je bezigheid dat gedachten over het niet-hier en niet-nu kunnen oplossen en je vanuit ontspanning volkomen moeiteloos met volle aandacht doet wat je doet. Of dat nou tuinieren is, een blog schrijven of een potje Mens-erger-je-nieten. En laat ‘vloeien en oplossen’ nou precies de betekenis van het Sanskriet woord Dru zijn! Wat doen we bij DRU Yoga dat jou in die toestand van flow brengt?

Geheim 1: Zachte gewrichten

Je hebt vast wel eens een filmpje gezien van Chinezen die in een park t’ai chi beoefenen: traag en licht tegelijk, als een school vissen die vertraagd synchroon zwemt door onzichtbaar water. Het hele lichaam lijkt in beweging te zijn, toch ziet het er moeiteloos uit en wordt er nauwelijks spierkracht gebruikt. De truc: alle gewrichten worden zacht gehouden, ze zijn nooit helemaal gestrekt. Op die manier heeft de levensenergie die door je meridianen stroomt vrij baan. Op een heel subtiel niveau is inderdaad je hele lichaam in beweging en dat zie je, dat voel je.

Klinkt dit vaag? Probeer het eens uit met deze simpele oefening.

Versie 1: Ga rechtop staan, laat je armen langs je lichaam hangen. Strek dan stevig je beide ellebogen, als een soldaat die strak in de houding gaat staan. Til nu je gestrekte rechterarm vóór je lichaam omhoog tot schouderhoogte. Hoe voelt dat?
(Zelf voel ik me dan net een marionet – en wie trekt er eigenlijk aan mijn touwtjes?)

Versie 2: Ga ontspannen rechtop staan, laat je armen langs je lichaam hangen. Breng nu je aandacht naar alle gewrichten van je rechterarm. Begin bij je schouder en zeg in gedachten ‘ontspan’. Ga zo verder naar je elleboog, je pols en je vingers. Geef al je gewrichten toestemming om zacht, zwaar en ontspannen te worden. Til nu langzaam je rechterarm vóór je lichaam op tot schouderhoogte, met zachte gewrichten. Hoe voelt dat?
(Zelf voel ik dan hoe zwaar mijn arm eigenlijk is, als vanzelf beweeg ik langzamer en ik ben me ervan bewust dat ikzelf degene ben die de beweging in gang zet).

Geheim 2: Adem

Misschien heb je het al gemerkt toen je versie 2 uitprobeerde: als je langzaam en met zachte gewrichten beweegt, verandert je ademhaling. Je lichaam stemt van nature adem en beweging zodanig op elkaar af dat het de minste moeite kost, lees: zo min mogelijk energie verspilt. Je kunt hier gebruik van maken door zelf heel bewust adem en beweging te gaan combineren.

Doe versie 2 nu nogmaals en adem daarbij als volgt: rustig in door je neus als je de arm langzaam en met zachte gewrichten omhoog brengt, uit als je hem weer naar beneden brengt. Herhaal dit een paar keer. Kun je waarnemen dat er een hele lichte golfbeweging ontstaat in je arm?

Herhaal nu versie 1 nog eens, met een strakke arm. Hoe voelt dat nu? In je lichaam? In je spieren? In je borst en longen? Wat gebeurt er in je hoofd, met je gedachten? Waar voel jij je prettiger bij?

Geheim 3: Vertraag

In onze 24-uurs economie denken we reuze efficiënt bezig te zijn door te haasten en te rennen. Strak, snel en spannend: dat is pas leven! Het tegendeel is echter waar: met jagen en jachten verspillen we bakken vol levensenergie, of je die nu chi, ki of prana noemt. Wie leert te vertragen en bewust te ademen, staat zichzelf toe de subtiele energie vrij te laten stromen door alle cellen en meridianen. Zo kunnen geleidelijk alle blokkades oplossen, ontspant het lichaam zich en kunnen we van binnenuit gaan stralen. Glow with the flow!

Yoga voor elke kosha

Yoga voor elke kosha

Jij hebt er vast ook wel eens gefascineerd naar gestaard: het uitwaaierend effect dat ontstaat als je een voorwerp, of zelfs maar een druppel, op een glad wateroppervlak laat vallen. Een kleine cirkel die steeds grotere tot gevolg heeft. In DRU Yoga maken we dankbaar...

Licht in donkere dagen

Licht in donkere dagen

"Happiness can be found in the darkest of times, if only one remembers to turn on the light".(Albus Dumbledore: Harry Potter and the Goblet of Fire) In de donkere dagen van het jaar steken we graag een kaarsje aan, zingen we over vrede op aarde en geven we elkaar...