Geheim 1: Zachte gewrichten

 
Je hebt vast wel eens een filmpje gezien van Chinezen die in een park t’ai chi beoefenen: traag en licht tegelijk, als een school vissen die vertraagd synchroon zwemt door onzichtbaar water. Het hele lichaam lijkt in beweging te zijn, toch ziet het er moeiteloos uit en wordt er nauwelijks spierkracht gebruikt. De truc: alle gewrichten worden zacht gehouden, ze zijn nooit helemaal gestrekt. Op die manier heeft de levensenergie die door je meridianen stroomt vrij baan. Op een heel subtiel niveau is inderdaad je hele lichaam in beweging en dat zie je, dat voel je.
Klinkt dit vaag? Probeer het eens uit met deze simpele oefening.
Versie 1:Ga rechtop staan, laat je armen langs je lichaam hangen. Strek dan stevig je beide ellebogen, als een soldaat die strak in de houding gaat staan. Til nu je gestrekte rechterarm vóór je lichaam omhoog tot schouderhoogte. Hoe voelt dat?
(Zelf voel ik me dan net een marionet – en wie trekt er eigenlijk aan mijn touwtjes?)
Versie 2:Ga ontspannen rechtop staan, laat je armen langs je lichaam hangen. Breng nu je aandacht naar alle gewrichten van je rechterarm. Begin bij je schouder en zeg in gedachten ‘ontspan’. Ga zo verder naar je elleboog, je pols en je vingers. Geef al je gewrichten toestemming om zacht, zwaar en ontspannen te worden. Til nu langzaam je rechterarm vóór je lichaam op tot schouderhoogte, met zachte gewrichten. Hoe voelt dat?
(Zelf voel ik dan hoe zwaar mijn arm eigenlijk is, als vanzelf beweeg ik langzamer en ik ben me ervan bewust dat ikzelf degene ben die de beweging in gang zet).

Geheim 2: Adem

 
Misschien heb je het al gemerkt toen jeversie 2uitprobeerde: als je langzaam en met zachte gewrichten beweegt, verandert je ademhaling. Je lichaam stemt van nature adem en beweging zodanig op elkaar af dat het de minste moeite kost, lees: zo min mogelijk energie verspilt. Je kunt hier gebruik van maken door zelf heel bewust adem en beweging te gaan combineren.
Doeversie 2nu nogmaals en adem daarbij als volgt: rustig in door je neus als je de arm langzaam en met zachte gewrichten omhoog brengt, uit als je hem weer naar beneden brengt. Herhaal dit een paar keer. Kun je waarnemen dat er een hele lichte golfbeweging ontstaat in je arm?
Herhaal nu versie 1nog eens, met een strakke arm. Hoe voelt dat nu? In je lichaam? In je spieren? In je borst en longen? Wat gebeurt er in je hoofd, met je gedachten? Waar voel jij je prettiger bij?

Geheim 3: Vertraag

 

In onze 24-uurs economie denken we reuze efficiënt bezig te zijn door te haasten en te rennen. Strak, snel en spannend: dat is pas leven! Het tegendeel is echter waar: met jagen en jachten verspillen we bakken vol levensenergie, of je die nu chi, ki of prana noemt. Wie leert te vertragen en bewust te ademen, staat zichzelf toe de subtiele energie vrij te laten stromen door alle cellen en meridianen. Zo kunnen geleidelijk alle blokkades oplossen, ontspant het lichaam zich en kunnen we van binnenuit gaan stralen. Glow with the flow!

Eerdere reacties

Dank je wel voor deze prachtige blog! Heel uitnodigend geschreven, ik ging als vanzelf mee in de oefening. Wat een verschil in effect bij de oefening met zachte of harde gewrichten! Ook het effect van het bewuster ademen, was vrijwel direct merkbaar.

Ester Saelman op 15 januari 2019 om 08:49

Je legt goed uit wat DRU yoga is. Zelf even kunnen ervaren! Je kunt idd niet rustig ademhalen terwijl je er als een ‘soldaat’ bijstaat. Althans, ik niet. Zal ik meenemen in mijn dagelijkse bezigheden. Top!

Trudy Pannekeet op 15 januari 2019 om 14:09

Het is idd en fijne golfbeweging om met de adem te werken tussen inspanning en ontspanning. Zo simpel en toch veel effect. Leuk. I like.

Alexandra op 16 januari 2019 om 15:09

Bewust en diep ademen doe ik als dagelijkse routine na het opstaan. En toch…als ik er overdag eens bij stilsta, betrap ik mezelf er soms op dat ik toch nog spanning in mijn lichaam voel. Dus nog genoeg te verbeteren, maar ik merk wel dat het me energie geeft en die momentjes voor mezelf het investeren waard zijn.

Anita op 21 januari 2019 om 20:53

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×