Jij hebt er vast ook wel eens gefascineerd naar gestaard: het uitwaaierend effect dat ontstaat als je een voorwerp, of zelfs maar een druppel, op een glad wateroppervlak laat vallen. Een kleine cirkel die steeds grotere tot gevolg heeft. In DRU Yoga maken we dankbaar gebruik van dit effect door in te spelen op de verschillende kosha’s, oftewel bewustzijnslagen. Ieder mens heeft er vijf.
Van ons fysieke lichaam (1) zijn we ons vaak het meest bewust, omdat we het via onze zintuigen rechtstreeks kunnen ervaren. Als we onze aandacht meer naar binnen richten komen we bij de bewustzijnslagen van het subtiele lichaam. Eerst de energetische laag (2), het niveau waarop we ons bewust kunnen worden van tintelingen en het zien van kleuren of zelfs aura’s. Dan onze emotionele laag(3), waar we niet alleen  onze eigen emoties maar vaak ook die van anderen ervaren. Daaronder onze gedachtenlaag (4): onze hersenen produceren 24/7 gedachten en slechts een klein deel daarvan is werkelijk bewust. Tenslotte ligt diep in ons innerlijk de laag van gelukzaligheid (anandamaya kosha, 5) verborgen: ons diepste of hoogste Zelf, de stille getuige, ons diepste wezen dat onaangeroerd is door alle onrust om ons heen.
Een blokkade op het ene niveau heeft altijd gevolgen voor de andere lagen. Het is een bekend gegeven dat heftige emoties die je niet hebt kunt uiten vaak bijdragen aan stijfheid en verkramping in het lichaam. Andersom kan fysieke pijn door ziekte of een ongeval enorme impact hebben op je emoties en je gedachtenwereld. Het mooie is dat je niet altijd precies hoeft te analyseren waar een beklemming zijn oorsprong heeft om het weer te kunnen laten stromen – als je de gewrichten zacht houdt geef je je eigen energie toestemming om precies daarheen te stromen waar die nodig is. En om dat proces een handje te helpen, maakt DRU Yoga gebruik van visualisatie, affirmatie en mudra’s (hand- en vingerposities die specifieke zenuwbanen activeren).
Je kunt een doel dat je wilt bereiken natuurlijk bedenken met je hoofd, bijv. dat je je rijbewijs wilt halen, maar je hebt er geen geld voor en je vindt het eigenlijk ook best eng en in je hoofd draaien je gedachten in ‘ja maar’- kringetjes. EBR 4 is dan voor jou een goede oefensequentie, met daarin de affirmatie ‘ik beschik over alle middelen om mijn doelen te bereiken’ in de houding van standvastigheid, gevolgd door de onverschrokken Duikvlucht van de Adelaar. Je geeft daarmee jezelf op subtielere niveaus de boodschap ‘ik kan – ik durf – ik doe’. Ik geef geen garantie dat je de week erna de loterij wint, maar wel dat je hiermee jezelf afstemt op frequenties die het makkelijker maken om kansen en mogelijkheden te herkennen wanneer die zich voordoen en de innerlijke moed te ontwikkelen om vervolgens in actie te komen. Glow with the flow!
×