Na de krokusvakantie gaan we op weg naar de lente-zonnewende: op 21 maart zijn dag en nacht weer even lang. Een goede periode om letterlijk en figuurlijk wakker te worden uit je winterslaap en de bezem door je systeem te halen, zodat je met een frisse blik de lente in kunt en je plannen voor dit jaar echt kunt gaan neerzetten.
To detox or not to detox?
Met name in de Vastentijd, de 40 dagen tussen Carnaval en Pasen, worden we van alle kanten opgeroepen om toch vooral ons lichaam te ontgiften met sapvastenkuren, detox-retreats enz. Persoonlijk ben ik niet zo overtuigd van die noodzaak, speelt het vooral in op onze angsten. Het enige dat er echt aantoonbaar van opknapt is het banksaldo van de aanbieders.
Dat neemt niet weg dat het heel zinvol kan zijn om juist in het voorjaar weer eens kritisch naar je eigen voedingspatroon te kijken: past wat je in je mond stopt nog bij wie je bent en bij wie je wilt zijn? En stel jezelf daarbij dan ook eens een andere kritische vraag: als je ervoor kiest om een tijdlang van suiker-koffie-vlees-alcohol-nicotine-vast voedsel enz. af te zien, doe je dat dan werkelijk om het heilzame effect op je lichaam? Of ben je vooral bezig aan jezelf en/of de buitenwereld te bewijzen hoe gedisciplineerd je bent? Peter Nissen schreef daar een mooi artikel over, lees het hier.
Lente-DRU
Je organen kunnen zichzelf in principe ook zonder heftige reinigingskuren prima schoonhouden. Maar je kunt ze natuurlijk wel ondersteunen bij hun werk door oefeningen te doen die ze extra goede doorbloeding en meer zuurstof geven. De Leveroefening, Zittende Twist, Lichtstraal, Sprinkhaan en Hoofd-naar-Knie houdingen zijn goede voorbeelden.
Het mooie van DRU Yoga is dat je die verfrissende doorstroming ook op andere bewustzijnsniveaus kunt bekrachtigen. In EBR 5 lap je de ramen van jouw vensters op de wereld en zet je al je overbodig geworden rommel bij het energetisch grofvuil. In de Boom van Transformatie kijk je eerlijk naar jezelf: waar heb jij je kracht weggegeven – en roep je die weer terug. Zo kun je zonder overbodige ballast, om Nissen nog eens aan te halen “op weg naar de bevrijding, op weg naar nieuw leven, op weg naar Pasen”.
Een DRU-les uitproberen? Meld je hier aan.

×